Diefstal kluis uit woning leidt tot fikse straf

De rechtbank Midden-Nederland, locatie Utrecht, heeft op 19 maart 2018 uitspraak gedaan in een zaak over diefstal van een kluis uit een woning.

Diefstal kluis uit woning leidt tot fikse straf

De 23-jarige verdachte stond in deze zaak terecht voor diefstal. Hij werd ervan verdacht dat hij samen met anderen een kluis uit een woning heeft weggenomen, waarbij de verdachten zich de toegang tot de woning hebben verschaft door middel van braak. De verdachte heeft de diefstal bekend en er is door de strafrechtadvocaat geen vrijspraak bepleit. De rechtbank Utrecht acht wettig en overtuigend bewezen dat de verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan diefstal door twee of meer verenigde personen, waarbij toegang tot de plaats van het misdrijf is verschaft door middel van braak.

 

Strafoplegging rechtbank Utrecht

De rechtbank Utrecht heeft bij de strafoplegging rekening gehouden met de ernst van het bewezenverklaarde, de omstandigheden waaronder dit feit is gepleegd/begaan en de persoon van de verdachte.

Allereerst stelt de rechtbank Utrecht dat de verdachte zich samen met anderen schuldig heeft gemaakt aan een woninginbraak. Woninginbraken leiden naast schade, overlast en een inbreuk op de privacy tot onrust en gevoelens van onveiligheid in de buurt. Bij het incident heeft de verdachte zich alleen laten leiden door eigen financieel gewin, hij heeft zich niet bekommerd om de gevolgen die zijn handelingen zouden hebben voor de slachtoffers en de maatschappij. Dit rekent de rechtbank Utrecht de verdachte zwaar aan. Het feit dat de verdachte op zitting openheid van zaken heeft gegeven weegt de rechtbank Utrecht daarentegen in het voordeel van de verdachte mee. Daarnaast is de verdachte niet eerder veroordeeld wegens het plegen van vermogensdelicten.

De reclassering heeft een advies uitgebracht ten aanzien van de verdachte. Daaruit blijkt dat de verdachte een nuttige dagbesteding heeft in de vorm van werk, zich financieel goed kan redden en geen problemen heeft op het gebied van middelengebruik en emotioneel welzijn. Vast werk met een geregeld inkomen en zelfstandig wonen, zullen moeilijker te realiseren zijn als de verdachte strafbare feiten pleegt.

Gelet op de ernst van het gepleegde feit en op andere soortgelijke zaken vindt de rechtbank Utrecht een gevangenisstraf voor de duur van 4 maanden in beginsel passend. De rechtbank Utrecht is het echter met de Officier van Justitie en de advocaat eens dat het niet wenselijk is dat de verdachte terug de gevangenis in moet, omdat de verdachte werk heeft en het goed met hem lijkt te gaan. De rechtbank Utrecht veroordeelt de verdachte dan ook tot een gevangenisstraf voor de duur van 90 dagen, waarvan 56 voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaren. Daarnaast is de verdachte veroordeeld tot een taakstraf voor de duur van 120 uur, te vervangen voor 60 dagen hechtenis. De rechtbank Utrecht oordeelt daarnaast dat de benadeelde partij niet-ontvankelijk is in zijn vordering, doordat deze vordering niet met stukken is onderbouwd.

 

Strafrechtadvocaat diefstal Utrecht

Wordt u zelf verdacht van diefstal? Een ervaren strafrechtadvocaat kan u bijstaan! De advocaat zal uw processtukken opvragen om een goed en sterk verweer te kunnen voeren. Hierdoor zal voor u een zo laag mogelijke straf, of indien mogelijk zelfs vrijspraak, worden bereikt. Wanneer u het contactformulier invult neemt een ervaren strafrechtadvocaat voor diefstal direct gratis en vrijblijvend contact met u op over uw strafzaak in Utrecht! Wij werken landelijk, voor een vast tarief en tevens op basis van pro deo!

Geschreven door

Juridisch medewerker
Op