Vrijspraak betrokkenheid bij hennepkwekerij in Utrecht

De rechtbank Midden-Nederland, locatie Utrecht heeft op 22 januari 2018 uitspraak gedaan in een zaak over betrokkenheid bij een hennepkwekerij.

Vrijspraak betrokkenheid bij hennepkwekerij in Utrecht

De verdachte werd er in deze zaak van verdacht dat hij deelnam aan een criminele organisatie, welke gericht is op het telen dan wel aanwezig hebben van (een grote hoeveelheid) hennep. Ook werd de verdachte ervan verdacht dat hij 35,5 kilo hennep aanwezig had.

 

Standpunt strafrechtadvocaat oprollen hennepkwekerij

De strafrecht advocaat van de verdachte heeft vrijspraak bepleit voor de tenlastegelegde feiten. De raadsvrouw heeft daartoe gesteld dat in beide gevallen sprake is van onvoldoende wettig en overtuigend bewijs, waardoor de verdachte moet worden vrijgesproken.

 

Oordeel rechtbank Utrecht

De rechtbank Utrecht stelt dat er op grond van rechtspraak sprake is van deelname aan een criminele organisatie wanneer een betrokkene behoort tot het samenwerkingsverband en een aandeel heeft in of ondersteuning biedt aan de gedragingen die strekken of die rechtstreeks verband houden met de verwezenlijking van het oogmerk van die organisatie. De rechtbank Utrecht stelt dat de naam van de verdachte in het dossier voorkomt, maar zijn betrokkenheid bij deze kwekerijen in georganiseerd verband kan niet worden bewezen. Uit de bewijsstukken blijkt dat de verdachte 2 keer is gezien bij het pand waarin kort daarna een hennepkwekerij is opgerold. Ook is zijn vingerafdruk gevonden op een in de droogruimte gevonden thermofles en heeft de verdachte verklaard dat hij van plan was om op die locatie wiet te gaan telen. Daarnaast komt de voornaam van de verdachte voor in de hennep-gerelateerde administratie, die is aangetroffen in de woning van een medeverdachte. Verder stelt de rechtbank Utrecht dat de verdachte eenmaal voor de medeverdachte goederen heeft afgeleverd bij een growshop en daarvoor een bedrag van € 44.000,00 in ontvangst heeft genomen. Tot slot is gebleken dat uit een telefoongesprek tussen de verdachte en de medeverdachte wordt gesproken over het slopen van boxen. Tijdens dit telefoongesprek straalt de telefoon een paal aan in de buurt van de opgerolde hennepkwekerij.

De rechtbank Utrecht stelt dat bovenstaande vragen oproept, maar het zegt ook te weinig over de vraag of er sprake was van een georganiseerd verband gericht op hennepteelt of bezit. Ofwel, het dossier bevat volgens de rechtbank Utrecht te weinig informatie voor het bestaan van de criminele organisatie. Hierdoor kan de deelneming van de verdachte hieraan, die moet strekken tot verwezenlijking van het oogmerk van die organisatie, niet worden bewezen.

De observaties, tapgesprekken en getuigenverklaringen concluderen dat de verdachte en zijn medeverdachten contact met elkaar hadden, elkaar ontmoetten, dat zij werkzaamheden voor elkaar en met elkaar verrichtten, dat zij daarbij geld verdienden en dat er mogelijk sprake was van enige mate van rangorde in die onderlinge contacten, maar deze informatie geeft geen inzicht in de rol van de verdachte en de medeverdachten en ook niet in de mate van samenwerking tussen hen in het kader van georganiseerde hennepteelt en/of  bezit.

Verder stelt de rechtbank Utrecht dat het dossier onvoldoende wettig en overtuigend bewijs bevat om vast te kunnen stellen dat de verdachte in de loods aanwezig is geweest waar de knipruimte is aangetroffen. Voorts kan niet worden bewezen dat de verdachte zelf bezig is geweest met knippen van de hennep of dat hij over de hennep kon beschikken. Al met al acht de rechtbank Utrecht de tenlastegelegde feiten dan ook niet wettig en overtuigend bewezen en spreekt de verdachte vrij.

 

Strafrechtadvocaat oprollen hennepkwekerij Utrecht

Mede dankzij het standpunt van de strafrecht advocaat is in deze zaak vrijspraak bereikt. Wordt u zelf verdacht van betrokkenheid bij een hennepkwekerij? Een ervaren strafrechtadvocaat kan u bijstaan! De advocaat zal uw processtukken opvragen om een goed en sterk verweer te kunnen voeren. Hierdoor zal voor u een zo laag mogelijke straf, of zoals in dit voorbeeld zelfs vrijspraak, worden bereikt. Wanneer u het contactformulier invult neemt een ervaren strafrechtadvocaat voor het oprollen van een hennepkwekerij direct gratis en vrijblijvend contact met u op over uw strafzaak in Utrecht! Wij werken landelijk, voor een vast tarief en tevens op basis van pro deo!

Geschreven door

Juridisch medewerker
Op