Gedeeltelijke vrijspraak witwassen boten, personenauto en € 483.363,00 aan contante geldbedragen

Op 22 januari 2018 heeft de rechtbank Midden-Nederland, met als zittingsplaats Utrecht, uitspraak gedaan in een zaak over witwassen.

Gedeeltelijke vrijspraak witwassen boten, personenauto en € 483.363,00 aan contante geldbedragen

De verdachte werd in deze zaak (onder andere) verdacht van witwassen. Zo werd de verdachte verdacht van het witwassen van contante geldbedragen (in totaal € 483.363,00) en van het witwassen van boten en een personenauto.

 

Oordeel rechtbank Utrecht t.a.v. witwassen van contante geldbedragen

De rechtbank Utrecht acht niet wettig en overtuigend bewezen dat de verdachte wist, maar in tegenstelling daartoe wel dat zij redelijkerwijs had moeten vermoeden, dat de geldbedragen van een misdrijf afkomstig waren. De verdachte ontving iedere maand salaris op haar bankrekening, zonder dat zij daadwerkelijk (substantiële) werkzaamheden voor die bedrijven uitvoerde. Hierdoor wist de verdachte dat de dienstverbanden fictief waren. Zij had, naar het oordeel van de rechtbank, onderzoek moeten verrichten naar de herkomst van de geldbedragen. Dit heeft zij achterwege gelaten, waardoor de rechtbank van oordeel is dat de verdachte zich heeft schuldig gemaakt aan witwassen. 

 

Standpunt advocaat en oordeel rechtbank t.a.v. witwassen goederen

Ten aanzien van het witwassen van de goederen, te weten de boten en de personenauto, pleitte de advocaat als volgt. De advocaat stelde dat er sprake is van onvoldoende bewijs, dat van een deel van de goederen niet gezegd kon worden dat de verdachte deze feitelijk voorhanden heeft gehad en dat daardoor het opzet van de verdachte niet kon worden bewezen. De rechtbank is het met de advocaat van de verdachte eens en oordeelt dat de verdachte wegens gebrek aan wettig en overtuigend bewijs moet worden vrijgesproken van het witwassen van de goederen.

 

Advocaat witwassen Utrecht

Dankzij het pleidooi van de strafrechtadvocaat is de verdachte deels vrijgesproken. Zelf verdacht van witwassen? Wanneer u het contactformulier invult neemt een ervaren advocaat voor witwassen direct gratis en vrijblijvend contact met u op voor uw strafzaak in Utrecht!

Geschreven door

Juridisch medewerker
Op